Instagram-kirjat maaliskuu 2025

Postaus sisältää kustantajilta saatuja arvostelukappaleita.

 


 Jean de Brunhoff / suom. Marja Luoma / Art House 2025 / arvostelukappale

Babarin nousu tavisfantista norsukuninkaaksi on menetysten ja yllättävien käänteiden sävyttämä tarina. Ranskalainen klassikkosatu tunnetaan ympäri maailmaa, mutta sitä on myös kritisoitu siirtomaavallan ihannoimisesta. Kehuja Babar on kerännyt muun muassa hahmojen ystävällisyydestä ja oikeudenmukaisuudesta.

Tarinan alussa salametsästäjä ampuu Babarin äidin. Babar pakenee kaupunkiin, jossa rikas rouva ottaa Babarin luokseen asumaan. Rouva opettaa Babarille hienoja tapoja ja tutustuttaa tämän seurapiireihin. Babarista on hauskaa pukeutua tyylikkäästi ja käydä koulua, mutta häntä vaivaa myös koti-ikävä. Kun Babar pari vuotta myöhemmin törmää kaupungilla serkkuihinsa, hän päättää palata kotiin. Siellä on juuri sattunut traaginen onnettomuus: norsujen kuningas söi vahingossa myrkkysienen ja kuoli. Vanha ja viisas Kornelius-norsu keksii, että Babarista voisi tulla uusi hallitsija. Onhan Babar oppinut ihmisiltä kaikenlaista... Babarilla on kuitenkin ehtonsa: hän meni kotimatkalla kihloihin serkkunsa Selesten kanssa, joten jos Babarista halutaan kuningas, Selestestä tulee kuningatar.

Olen varmasti lukenut Babar-satuja lapsena ja ehkä katsonut piirrettyjäkin, mutta en muistanut tarinasta mitään. Lapsena en luonnollisestikaan osannut yhdistää Babaria kolonialismiin, enkä ehkä nytkään olisi tajunnut koko asiaa, ellen olisi siitä lukenut. Mutta nyt kun tästä allegoriasta on tietoinen niin joo, kyllähän Babarista välittyy kiplingmäinen valkoisen miehen taakka -ideologia. 

Art House on tehnyt hienoa työtä uuden painoksen parissa: fontti mukailee alkuperäisteosten käsinkirjoitettua tekstiä eikä sisältöä ole muokattu. Marja Luoma on suomentanut Babarin ranskankielisestä alkuteoksesta. Minua kyllä harmittaa se, että kaikki kunnia menee edelleen Jean de Brunhoffille, vaikka Babar perustuu hänen vaimonsa keksimiin iltasatuihin. (Kustantaja kyllä mainitsee asiasta tiedotteessaan.) 

 

Ulla Vanhatalo / Aiju Salminen / Pieni Karhu 2025 / arvostelukappale


Luka on selkokielinen lastenromaani impulsiivisesta ja usein hankaluuksiin joutuvasta Luka-pojasta. Aikuiset Lukan ympärillä alkavat epäillä ADHD:ta käytöksen taustalla. Erilaisten testien jälkeen Lukalle suositellaankin lääkekokeilua. Luka ei oikein tiedä, mitä tapahtuu eikä ymmärrä puoliakaan siitä mistä aikuiset puhuvat. Luka kuulee, että hänessä on "potentiaalia" ja päättelee sen olevan hyvä juttu.

Nepsy-piirteisiä pojanviikareita harvoin näkee lastenkirjojen hahmovalikoimassa ainakaan pääosassa. Tärkeä aihenosto siis kirjailija Ulla Vanhatalolta! Ja koska lastenkirjallisuus on sitä parempaa mitä moninaisempia hahmoja kirjoissa esiintyy, tykkäsin valinnasta laittaa Lukan mummi tupakoimaan avonaisen ikkunan ääreen ja syömään makkaravoileipiä. Samalla mummi muistelee edesmennyttä miestään, Lukan vaaria, joka ainakin Lukan tulkinnan mukaan kuoli liialliseen viinanjuontiin. Mummi myös kertoo, että vaarilla oli köyhä lapsuus. Kun Luka luokkakaverin ehdotuksesta aloittaa futisharrastuksen, hän tulee treeneihin isoveljensä vanhoissa nappiksissa ja veljen vanha pallo mukana. Tärkeä asia lastenkirjassa tämäkin.


Catherine Barr & Steve Williams / Amy Husband / suom.  Senja Mannila / Art House 2025 / arvostelukappale

Ihmeelliset dinosaurukset - Tietokirja muinaisista hirmuliskoista yllätti raikkaalla otteellaan. Voisi luulla, että dinosauruksista on sanottu jo kaikki mahdollinen, mutta Catherine Barrin ja Steve Williamsin teksti tarjoilee yllättävän kiinnostavaa sisältöä. Amy Husbandin kuvitus sopii aiheeseen erinomaisesti: dinosaurukset on piirretty samaan aikaan söpöiksi ja hurjiksi.

Poimin kirjasta muutaman erityisen kiinnostavan faktan, jotka kaikki muut ehkä jo tiesivät mutta joista en itse ollut koskaan kuullutkaan.

🦖 Fun facts but make it dinosaur 🦕

- maapallolla on ollut VIISI suurta sukupuuttoaaltoa.
- aluksi oli vain YKSI manner, ei seitsemää niin kuin nyt
- ekat dinosaurukset ovat olleet KETUN kokoisia (!!!)
- kolmen ekan mantereen nimet olivat Pangea, Gondwana ja Lauraasia - I'd read that trilogy
- sauropodit söivät mm. kiviä
- nykyiset linnut ovat asteroidin törmäyksestä selvinneiden pienten teropodien jälkeläisiä 🥹

Niin vain sain vaikka kuinka paljon irti tästä hirmuliskokirjasta. Mikä parasta, saan antaa sen eteenpäin pienelle dinosaurusfanille. ❤️


Ilkka Olavi / Kai Vaalio / Into 2024 / arvostelukappale


Mummous on nouseva trendi: on lukumummoa, koulumummoa, tukimummoa, tiktokmummoa - ja myös tällainen hauska Agenttimummo, joka pistää pahikset polvilleen.

Alex on Agenttimummon tyttärenpoika, joka tykkää pelata kavereiden kanssa Fortnitea. 13-vuotissynttärit lähestyvät ja Alex on saanut luvan järjestää lanit parhaille kavereilleen. Salaiseen VISSI-järjestöön kuuluva Agenttimummo kuitenkin kaipaa Alexin apua vallanhimoisen Hopeaketun pysäyttämiseksi.

Agenttimummon ja Alexin seikkailussa lennetään raketiksi muuttuvalla huussilla ja virkkuukoukuilla tehdään muutakin kuin patalappuja. Ilkka Olavin kirjoittama on täynnä toimintaa ja huikeaa mummoenergiaa. Hauska ja letkeä seikkailu sopii erityisen hyvin isommille alakoululaisille. Kai Vaalion humoristinen mustavalkokuvitus keventää luku-urakkaa hiukan, mutta tiiviit kappaleet pienehköllä fontilla saattavat silti pelottaa kokemattomampia lukijoita. Agenttimummo kannattaakin pitää mielessä myös silloin, kun valikoi ääneen luettavaa iltasatua tai luokkakirjaa.

Seniorimeiningistä tykkääville suosittelen myös David Walliamsin Gangsterimummia ja Malin Klingenbergin Patrik ja superseniorit -sarjaa. Agenttimummon aiempi osa lentävistä tekareista kannattaa lukea myös.


Sanja Hakala / Kiia Kostet / WSOY 2025 / arvostelukappale

Sanja Hakalan kirjoittama ja Kiia Kostetin kuvittama Miten kehoni toimii? kuuluu alakoululaisille suunnattuun Tietopalat-sarjaan, jossa ladotaan faktoja tiskiin lapsentasoisesti ja usein myös mukavan värikkäästi kuvitettuna. Ihmiskehoon keskittyvässä osassa on luonnollisesti paljon tietoa siitä mikä pitää meitä hengissä ja miten. Pieneen kirjaan on saatu mahtumaan koko ihmiskeho hormoneineen ja tarpeineen, ja myös ihmisten moninaisuus on otettu hyvin huomioon.

Miten kehoni toimii? vastaa muun muassa seuraaviin kysymyksiin:

🤸🏽‍♀️ Miksi hikoilemme?
🤸🏽‍♀️ Millaista ravintoa tarvitsemme?
🤸🏽‍♀️ Millainen on ruoan matka ruokatorvesta peräsuoleen?
🤸🏽‍♀️ Missä sijaitsee ihmiskehon pienin luu?
🤸🏽‍♀️ Mitä eroa on isoaivoilla ja pikkuaivoilla?



***

Löydät kaikki kuukausikoosteet tunnisteella #instagram.


 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Viikon kirja: Mio, poikani Mio

Vieläkö 1880-luvun Pikku Heidi kiinnostaa?

Leena Paasion uutuuskirja Meren koskettamat on upea lukuelämys