Vihervaaran Anne on ajaton kasvukertomus ja hurmaava klassikko

 

L. M. Montgomery / suom. Terhi Leskinen / kansi: Satu Kontinen / Art House 2024 / arvostelukappale

Vihervaaran Anne on ajaton, hurmaava kasvukertomus hyljeksitystä orpotytöstä, jonka väärinkäsitys kuljettaa kahden iäkkään ja lapsettoman sisaruksen hoiviin kauniille Vihervaaran tilalle. Haaveellinen, kommelluksille altis ja epäsovinnainen Anne herättää riemua ja epäuskoa Avonlean kaavoihin kangistuneessa yhteisössä. Jäyhä Matthew ja järkevä Marilla eivät kohta enää pärjäisi ilman Annea, vaikka Marilla oli ensin valmis kärräämään tytön takaisin orpokotiin.

Annen elämä on vuoroin synkkyyden sokkeloissa samoamista, vuoroin pirskahtelevan ilon ihmemaata. (Kuinka hän voisi koskaan olla onnellinen, kun on jo syntymässään joutunut juomaan punatukkaisuuden katkerasta maljasta? Toisaalta, miten hän ei voisi olla tuntematta sielussa asti värisevää onnea nähdessään omenapuiden oksien kaartuvan niin hekumallisesti?) Anne tuntee voimakkaasti niin hyvässä kuin pahassa, ja jos hänen vihamiehekseen päätyy esimerkiksi nimittelemällä häntä porkkanapääksi, anteeksi ei noin vain anneta. Tämän saa kipeästi huomata myös Gilbert Blythe, jonka sydämen Anne saa lyömään nopeammin.

Olen aina rakastanut L. M. Montgomeryn tyttökirjoja, mutta Annella on aivan erityinen paikka sydämessäni. Löysin myös kirjan sivuilta vastauksen kysymykseeni siitä, miksi ihmeessä olen kuudennen luokan päiväkirjaan kirjoittanut, että "ei auta kuin vyöttää kupeet ja ryhtyä hommiin". Anne on inspiroinut minua niin tässä kuin monessa muussakin kirjallisessa ilmaisussa.

Terhi Leskisen suomennos on loistava, palkitsemisen arvoinen suoritus. Veikkaan, että tätä klassikkoa on ollut hauska mutta vaikea kääntää. Itse pidän ratkaisusta antaa orvolle Annelle hänen itsensäkin kaipaaman e-kirjaimen nimen loppuun, mutta ymmärrän kyllä miksi moni on päätökseen pettynyt. 

Jos et jostain syystä ole koskaan lukenut orvosta Anne Shirleystä, tee se nyt. Ja vaikka osaisit tarinan jo ulkoa, lue se uudestaan, koska Vihervaaran Annea parempaa omahoitoa, itsensä hemmottelua ja lohtulukemista ei ole olemassa. 

Ps. Satu Kontisen kannet ovat toinen toistaan upeampia, mutta tästä tuli uusi lempparini. ♡

LUE MYÖS

Runotyttö taistelee oikeudestaan kirjoittaa

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Viikon kirja: Mio, poikani Mio

Vieläkö 1880-luvun Pikku Heidi kiinnostaa?

Viikon kirja: Ronja ryövärintytär