Leena Paasion uutuuskirja Meren koskettamat on upea lukuelämys


Leena Paasio / WSOY 2024 / arvostelukappale

Meren koskettamat kertoo peruskoulun päättäneestä Lounasta, jonka äiti kuoli heti Lounan synnyttyä. Louna ei tunne isäänsä, mutta Lounan äitiä Estonian tragedian jälkeen auttaneet Birgit ja Pekka ottavat kiitollisina Lounan hoiviinsa. Lapsi varttuu karunkauniilla Utön saarella kokeneeksi merenkävijäksi.

Louna aikoo muuttaa Helsinkiin vuotta nuoremman bestiksensä Valon kanssa sitten kun tämäkin aloittaa lukion, mutta Utöön melomaan tullut hilpeä ja reipas meripartiolaisten joukko saa Lounan lähtemään pääkaupunkiin vuoden etuajassa. Louna ei suostu myöntämään itselleen, että partiolaisiin kuuluvalla Hanneksella tai tämän hymykuopilla olisi muuton kanssa mitään tekemistä.

Lukija saa jännittää Lounan rinnalla muuttoa kaupungin sykkeeseen, isossa koulussa aloittamista ja myös yllättäviä sukulaisuussuhteita. Sekä tietenkin sitä romanssia.

Saaristo näyttäytyy varsinaisena turvallisten ja ymmärtäväisten aikuisten pyörittämänä lintukotona, ja teini-ikäisistäkin puuttuu monelle nuortenkirjalle ominainen vanhempia vastaan kapinointi. Kaikenlaista draamaa nuorten elämässä kuitenkin on, tosin ne kinkkisimmät käänteet koetaan kaupungissa eikä saarella. Nuorten identiteettien sateenkaarevuus on luonteva osa kirjaa, ja tästä mutkattomuudesta pidin kovasti myös Leena Paasion ihanassa teosparissa Harmaja luode seitsemän ja Bengtskär itä kahdeksan.

Tykkäsin tästä kirjasta aivan myrskyisästi! (Niin paljon, että valvoin aivan liian myöhään viime yönä Lounan tarinan äärellä.)








Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Viikon kirja: Mio, poikani Mio

Vieläkö 1880-luvun Pikku Heidi kiinnostaa?

Viikon kirja: Ronja ryövärintytär