Ikuinen teini Bert Ljung kirjoittaa yhä päiväkirjaansa

Sören Olsson & Anders Jacobsson / suom. Nina Mäki-Kihniä / Avain 2024 / arvostelukappale

Kuka sopisi paremmin tähdittämään teinikirjatiistaita kuin 80-luvulta lähtien teinipoikana viihtynyt, Sören Olssonin ja Anders Jacobssonin luoma ikoninen hahmo Bert Ljung?

Bert kirjoittaa yksityiskohtaisia ja humoristisia päiväkirjamerkintöjä arjestaan, joka on käytännössä yhtä juhlaa, koska joka päivä on jonkin asian merkkipäivä. Ensimmäisten päiväkirjamerkintöjen aikana ehdittiin viettää muun muassa maailman maitopäivää, puhelimetonta päivää, kansainvälistä kampurajalkapäivää, pyöräilyteemaista iltapäivää ja donitsipäivää.

Bert ja kielletty rakkaus ei kuitenkaan ole pelkkää teemapäiväjuhlaa, vaan Bert myös rakastuu. Mutta kuten kirjan nimestä voi päätellä, rakkauden tiellä on esteitä. Bertin salaisen tyttöystävän nimi on Julia, mistä taas voi päätellä, millainen klassinen rakkaustarina Bertin kohtalona on kokea.

Bert ja kielletty rakkaus heilahteli hauskan ja cringen välimaastossa, mutta pari kertaa tuli naurettua ihan ääneen.




Sören Olsson & Anders Jacobsson / suom. Mirka Maukonen / Avain 2022 / arvostelukappale

Bertin epätoivopäiväkirja on ihanan nostalgian ja pienoisen myötähäpeän sävyttämä lukukokemus, joka sijoittuu hämmentävästi nykyaikaan ja kuitenkin omassa mielessäni kauas menneisyyteen, Bertin päiväkirjojen kulta-aikaan. Siitä huolimatta, että aivoni olivat nyrjähtää tavatessaan aina vain 13-vuotiaan Bertin, kirja on 2020-luvun tuotos: koronapandemian alku heilauttaa Bertin elämän raiteiltaan, kun hän joutuu karanteeniin. Hän melkein jo pääsee pussaamaan unelmiensa tyttöä, mutta vain melkein.

Kirjan ovat kirjoittaneet jo alkuperäisestä Bert-sarjasta tunnetut serkukset Sören Olsson ja Anders Jacobsson. He ovat syntyneet 60-luvulla, mikä ehkä vähän paistaa kirjan sivuilta. Some kyllä mainitaan, mutta ohimennen: esimerkiksi TikTok, Snap, Insta ja Whatsapp luetellaan yhdessä virkkeessä vähän sellaisella "no niin, nyt on some saatu mukaan" helpotuksen huokaisulla. Sen jälkeen palataan boomereiden suosimaan viestintätapaan: tavallisiin puheluihin. Niitä myös Bert soittelee kavereilleen tämän tästä, vaikka on mukana onneksi myös realistisempaa videopuheluakin. 

Suosittelen Bertin epätoivopäiväkirjaa erityisesti tyypeille, joihin Neropatin päiväkirjat ja Tom Gates -sarja ovat kolahtaneet. Kirjasta saa kyllä parit makeat naurut ihan varmasti.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Viikon kirja: Mio, poikani Mio

Vieläkö 1880-luvun Pikku Heidi kiinnostaa?

Viikon kirja: Ronja ryövärintytär