Rakkautta ja ravihevosia - muistatko vielä Ratsutytön?

Olen pitkin vuotta postaillut Instagramissa lukukokemuksiani Marvi Jalon nostalgisesta Ratsutyttö-sarjasta, joka ilmestyi vuosina 1989 - 1994. Kerään nuo julkaisut nyt yhdeksi ja samaksi blogitekstiksi. Jos sinäkin koet värähdyksen sydämessäsi kuullessasi nimen Tammelan Juke, tämä kooste on sinulle! <3


 

#1 Ratsutyttö muuttaa maalle

Helsingissä isänsä kanssa asuva 12-vuotias Kati järkyttyy, kun hän joutuu muuttamaan maalle. Helsinkiin jäävät niin paras ystävä Vikke kuin maailman paras hoitohevonenkin. Kati ei aio ikinä antaa isälleen anteeksi muuttoa. Mutta isä on löytänyt uuden vaimon, Sassan, ja haluaa vaihtaa mainosmiehen uran maanviljelyyn. Katin äiti on kuollut ja veli asuu Ruotsissa, joten Katin ei auta kuin hyvästellä entinen elämä ja painua böndelle.

Katia ei aluksi kiinnosta edes Sassan hevoset tai uuden luokkakaverin höpsö poni, mutta kuin huomaamatta hän alkaa tottua maaseudun rauhalliseen arkeen. Kirja loppuu iloiseen yllätykseen.

Sarjan avausosa on kestänyt aikaa yllättävän hyvin. Painon kommentointia lukuun ottamatta en keksinyt oikein mitään moittimisen aihetta. Jalo kuvaa varhaisteinin mielenmaisemaa raikkaasti ja luontevasti. Hevostietämys on vertaansa vailla, ja uskon, että sarja miellyttäisi myös 2020-luvun hevosharrastajia.

Ps. Yhdestä asiasta en pääse yli: olin seitsemänvuotias, kun tämä kirja julkaistiin ja 13-vuotias lukiessani sarjan päätösosan. Eli tämä ikivanha sarja, jossa puhutaan muun muassa puhelinluetteloista ja kouluista, joissa oli vielä ULKOVESSA, oli minulle uutuussarja.

 


#2 Ratsutyttö ja ravipoika

Ratsutyttö Kati joutui hyvästelemään entisen elämänsä Helsingissä, kun hänen isänsä teki täyskäännöksen urallaan ja muutti maalle uuden vaimonsa Sassan luo. Maaseudulla ei kuitenkaan ole aivan niin ankeaa kuin Kati pelkäsi. Tämän toisen osan alkaessa hänen voi jo sanoa viihtyvän uusissa ympyröissä, varsinkin kun edessä on pitkä, kuuma kesä, jota ilostuttaa niin maalle lomailemaan saapunut bestis kuin läheisen ravitallin iik-miten-ihana Leksa. Kati alkaa kyllä aika nopeasti pohtia, onko tupakka huulessa kaikille flirttaileva Leksa sittenkään niin ihana. (Minulle jäi muuten epäselväksi se, kuinka vanha tämä Leksa on. Kati on 12 tai 13.)

Ratsutyttö ja ravipoika on nostalginen tuulahdus 1990-luvun alusta. Tuohon aikaan läpi lyönyt farkkutakin ja farkkujen yhdistelmä on kuvattu hienosti myös kannessa komeilevan Leksan yllä. Katin uuden ystävän, Makkaran, kommentti puolestaan maistuu omien kouluvuosieni lihavatkulilta: "Mä olen kyllästynyt kotletteihin ja stroganoffiin!"


#3 Rajut bileet, ratsutyttö

Sarjan kolmannessa osassa tutustutaan paremmin Tammisen sisaruksiin: Lintsiin, eli Lindaan, joka käy tallilla töissä ja Jukeen, eli Jukkaan, jolla on kyseenalainen maine paikkakunnan pahana poikana. Tammisilla on krooninen rahapula, sillä lasten yksinhuoltajaisä viihtyy kapakassa paremmin kuin kotona.

Kirjan nimessä mainitut rajut bileet eivät suinkaan ole kotibileet vaan Siltamäen emännän järjestämät kesäjuhlat, jotka ovat Pirttijärvellä vuoden kohokohta. Luvassa on melkoinen spektaakkeli leikkimielisine kisoineen ja vanhan ajan näytelmineen. Myös Juke joutuu yllättäen osallistumaan kekkereihin, kun Katin joukkue tarvitsee yhden kilpailijan lisää.

#4 Jahti alkaa, ratsutyttö

Jahti alkaa, ratsutyttö ajoittuu syksyyn. Kati on aloittanut seiskaluokan ja haaveilee edelleen huithapelista, itseään paljon vanhemmasta "ravipojasta", Leksasta.

Tässä osassa on monenlaista jahtia: hirvenmetsästystä, karanneiden sikojen jäljittämistä ja Leksan perässä juoksemista. Samaan aikaan rivien välistä on luettavissa yhä vahvemmin, että Pirttijärven bad boy Juke on ihastunut Katiin.

Ps. Jahti alkaa, ratsutyttö palautti muuten elävästi mieleeni filmikameralla otetut kuvat ja sen piinaavan odotuksen ennen kuin kuvat sitten joku kaunis päivä olivat postilaatikossa. Omaa ihastusta ei 90-luvulla pystynyt seuraamaan somessa, mutta tämän lankanumeron etsiminen paksusta puhelinluettelosta oli omanlaisensa elämys sekin. (Ja pilareiden soittelu, mutta ei niistä sen enempää.)



#5 Ratsutytön rekiretki

13-vuotias Kati on lähdössä ystäviensä kanssa rekiretkelle Liljendahlien metsästysmajalle. Tytöt aikovat viettää joululomaa majalla. Suunnitelmiin tulee muutos, kun Katin Ruotsissa asuva pikkuveli ja sisarpuoli saapuvat Pirttijärvelle. Pian metsästysmajalle änkeävät myös pahamaineinen Juke kavereineen. Kati hämmentyy, kun Juke näyttää hänelle itsestään puolia, joita tämä ei yleensä näytä muille.

Enää on jäljellä sarjan viimeinen osa, josta olin aikoinani hyvin hurmioitunut. Olen kyllä varautunut siihen, ettei Katin ja Juken rakkaustarinan loppuhuipennus tunnu enää aivan niin eeppiseltä kuin 13-vuotiaana.

#6 Ratsutyttö ja rakkaus

Seiskaluokan fiktiivinen ihastukseni, Pirttijärven sosiaalihuollon pulmapalikka ja poliisien riesa, nahkatakkinen lintsaaja ja tyttöjen naurattaja Jukka on lopulta saanut ratsutyttö Katin ihastumaan itseensä.

Kuten tuossa edellä uumoilin, ei tämä Ratsutyttö ja rakkaus aivan niin eeppinen rakkaustarina ollut kuin millaisena se minulle 13-vuotiaana näyttäytyi. Silloin kopioin lopun suutelukohtauksen päiväkirjaani.




Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Viikon kirja: Mio, poikani Mio

Vieläkö 1880-luvun Pikku Heidi kiinnostaa?

Viikon kirja: Ronja ryövärintytär