Instagram-kirjat huhtikuu 2024

 

Venny Helén / Kaisa Pirttinen / WSOY 2024 / arvostelukappale 

16-vuotias, vastikään maalle muuttanut Elina odottaa innoissaan unelmien hevoskesää läheisellä Rambon tallilla. Taitava ratsastaja koetaan kuitenkin uhaksi, ja pian Elinaa syytetään hevosvarkaudesta. Elinalla on omat epäilyksensä varkaista, mutta kun totuus paljastuu, kaikki yllättyvät...

Schleichtalli Rambon tekijä, suosittu tubettaja Venny Helén, on toteuttanut monen fanin unelman aloittaessaan Rambon tallista kertovan kirjasarjan. Kuten Vennyn videoissa, myös tässä avausosassa oli rutkasti draamaa. Vaikka juonenkäänteet olivat paikoin vähän epärealistisia tai oikeastaan "nummelanponitallimaisia", oli ratsastustuntien ja tallitöiden kuvaukset tarkkoja. Ne antavat varmasti paljon tietoa aloitteleville ratsastajille.

Rambon talli - Kadonneiden hevosten mysteeri sopii sujuvasti lukeville pienille alakoululaisille. Kirjaa on myös kiva lukea ääneen, koska kirjoittajan vahvuutena on luonteva, aidon kuuloinen dialogi.

Raikas kuvitus on Kaisa Pirttisen kynästä. 

 

Jemma Hatt / suom. Jade Haapasalo / Kumma 2024 / arvostelukappale

Jemma Hattin Seikkailijat-sarjaa voisi pitää kunnianosoituksena Enid Blytonille, jonka seikkailukirjoista Hatt on kertonut inspiroituneensa. Samalla sarja on osoitus siitä, että aikaansa seuraava, lahjakas kirjoittaja kykenee myös uudistumaan. Seikkailijat ja vaarojen viidakko nimittäin yllättää lukijan Amazing Race -tyyppisellä, viidakkoon sijoittuvalla tarinalla. Vauhtia ja vaaratilanteita riittää, kuten myös nokkelaa sanailua ja terävää pähkäilyä.

Seikkailijoiden ydinkolmikkoon kuuluvat 12-vuotiaat serkukset Lara ja Rufus ja heidän samanikäinen ystävänsä Tom, johon lapset tutustuivat sarjan avausosassa. Myös Laran Barney-koira on aina menossa mukana. Lisäksi Laran "TV:stä tuttu" Logan-setä on yleensä tavalla tai toisella osallisena on/off-tyttöystävänsä Deen kanssa. Tämänkin kirjan seikkailu alkaa Loganin ideasta osallistua yhdessä Costa Ricassa järjestettävään tosi-TV-kilpailuun. Ei liene yllätys, että kaikilla osapuolilla ei ole puhtaita jauhoja pussissa.

Rakastan muuten tämän sarjan kansikuvia! Ne ovat toinen toistaan hienompia.

L. K. Valmu / Karisto 2017

Poika: Murha seitsemännellä luokalla on Agatha Christien perinteitä kunnioittava murhamysteeri teineille. Ja kyllä tämä koukutti aikuisenkin!

Päähenkilö Hege, taiteellinen ja itsekseen viihtyvä lapsi, aloittaa yläasteen arvostetussa yhtenäiskoulussa. Heti ensimmäisenä koulupäivänä hän saa kuulla, että historianopettajan ja terveydenhoitajan samanikäinen poika, Teemu, kuoli mökkireissulla vain kuukautta aiemmin. Diabetesta sairastanut Teemu oli pistänyt vahingossa liian ison annoksen insuliinia.

Syksyn edetessä Hege tutustuu Eliaan, joka oli Teemun paras ystävä. Elia ei usko, että sokeritasapainosta tarkka Teemu olisi tehnyt kuolettavan virhearvioinnin. Mutta miksi ihmeessä kukaan olisi halunnut Teemulle pahaa? Mökkireissullakin oli ollut Teemun ja Elian lisäksi vain Teemun opettajaisä ja muita saman koulun opettajia. Juttu alkaa kuitenkin vaivata Hegeä siinä määrin, että hän turvautuu rikostutkijaenonsa apuun.

L. K. Valmun muuten hienossa dekkarissa oli muutama asia, joista en niin pitänyt:

  • Sokeritauti ei kuulosta tämän päivän termiltä, ei varsinkaan nuorten äänellä puhuttuna. Kuten ei myöskään ystävätär tai kivan asian kuvailu nastaksi. Myös toistuva painopuhe häiritsi.
  • Hegen eno on kokenut rikostutkija murharyhmässä ja joutuu usein seuraamaan ruumiinavauksia. Ihan varmasti tällainen ammattilainen tietäisi, mitä esimerkiksi hypoglykemia tarkoittaa. Jos kirjailija hyödyntää tarinansa henkilöitä selittääkseen lukijalle asioita, pitää hahmon tietämättömyyden olla uskottavaa.
  • Epämääräinen kansi ennemminkin työntää luotaan kuin vetää puoleensa. Tämä on harmillista, sillä Poika on toimiva, kekseliäs dekkari nuorille ja toivoisin sille paljon lukijoita. 
Marvi Jalo / Tammi 1992

Jahti alkaa, ratsutyttö huokuu ysäriä. Ratsutyttö-sarjan neljäs osa ajoittuu syksyyn: avausosassa maalle muuttanut Kati on nyt aloittanut seiskaluokan ja haaveilee edelleen huithapelista, itseään paljon vanhemmasta "ravipojasta", Leksasta.

Tässä Marvi Jalon kirjoittamassa kirjassa on monenlaista jahtia: hirvenmetsästystä, karanneiden sikojen jäljittämistä ja Leksan perässä juoksemista. Samaan aikaan rivien välistä on luettavissa yhä vahvemmin, että Pirttijärven bad boy Juke on ihastunut Katiin.

Jahti alkaa, ratsutyttö palautti muuten elävästi mieleeni filmikameralla otetut kuvat ja sen piinaavan odotuksen ennen kuin kuvat sitten joku kaunis päivä olivat postilaatikossa. Omaa ihastusta ei 90-luvulla pystynyt seuraamaan somessa, mutta tämän lankanumeron etsiminen paksusta puhelinluettelosta oli omanlaisensa elämys sekin. (Ja pilareiden soittelu, mutta ei niistä sen enempää.)

Marvi Jalo / Tammi 1993


Ratsutytön rekiretki oli oikein osuva lukuvalinta alkuviikkoon, kun Turkuun satoi ei-niin-keväinen, paksu lumipeite.

13-vuotias Kati on lähdössä ystäviensä kanssa rekiretkelle Liljendahlien metsästysmajalle. Tytöt aikovat viettää joululomaa majalla. Suunnitelmiin tulee muutos, kun Katin Ruotsissa asuva pikkuveli ja sisarpuoli saapuvat Pirttijärvelle. Pian metsästysmajalle änkeävät myös pahamaineinen Juke kavereineen. Kati hämmentyy, kun Juke näyttää hänelle itsestään puolia, joita tämä ei yleensä näytä muille.

Enää on jäljellä Ratsutyttö-sarjan viimeinen osa, josta olin aikoinani hyvin hurmioitunut. Olen kyllä varautunut siihen, ettei Katin ja Juken rakkaustarinan loppuhuipennus tunnu enää aivan niin eeppiseltä kuin 13-vuotiaana.

J.L. Brisley / suom. Elina Haavio / WSOY 1990

J. L. Brisleyn klassikko Milli-Molli on ihastuttava, lempeä, vanhanaikainen, herttainen ja onnellinen lastenkirja. Siinä ei seikkailla lähikauppaa kauemmas, eikä mitään taianomaista tapahdu, jos tavallisen turvallista perhearkea ei lasketa maagiseksi. Milli-Molli eli Millicent Margaret Amanda on hyväsydäminen ja avulias lapsi, jolla on iso, rakastava perhe.

Tämä Maija Karman kansikuvittama kokoelma sisältää kolme Milli-Mollista kertovaa kirjaa. Jos kaipaat lohtua, halausta ja nostalgiaa, kannattaa lukea Milli-Molli! Lyhyet tarinat kertovat ajattomista, tämänkin päivän lapsia kiehtovista asioista: leikkikutsuista, majoista, kissanpennuista, eväistä ja bussimatkoista. Milli-Mollissa on paljon samaa kuin Onnelissa ja Annelissa. Ehkä hän oli tyttöjen englantilaisserkku!

Elina Haavio on suomentanut tämän kokoelman kirjat 1950-luvulla. Englanniksi ne ilmestyivät vuosina 1928 - 1932.
 

  

Taina Niemi / Otava 2024

Laiva on lastattu tai oikeastaan ämpäri täytetty unelmilla Otavan nuortenromaanikilpailun voittaneessa nuortenkirjassa. Taina Niemen kirjoittama Ämpärikesä kertoo millaista on olla peruskoulunsa päättänyt nuori 2020-luvun Suomessa. Tarinassa kuvataan kesäloman ensimmäistä viikkoa, ja vaikka päiviä ei kulu monta, ehtii siinäkin ajassa unelmia toteutua ja murskaantua.

Matilda ja Meri ovat parhaat ystävykset, joiden unelma yhteisestä Berliinin-reissusta on toteutumassa. Vai onko kyseessä sittenkin vain toisen unelma? Arttu pakenee pahaa oloaan lapsuuden turvasatamaan ja saa yllättävän liittolaisen. Jere tekee rohkean ratkaisun ystävien tukemana ja tulee samalla auttaneeksi myös traumasta kärsivää Saanaa. Niila paljastaa jotain, mikä ei ehkä olekaan niin yllättävää kuin hän luuli. Samu matkustaa bussilla pikkukaupunkiin rakkauden perässä ja pettyy.

Ämpärikesä ei päästä lukijaa helpolla, mutta antaa myös ymmärtää, että toivoa on. Samalla kirja muistuttaa siitä, että harvoin mikään on sitä miltä näyttää.

Lämmin lukusuositus Ämpärikesälle, olit sitten aito nuori tai nelikymppinen nuori niin kuin allekirjoittanut.

Riikka Jäntti / Tammi 2024 / arvostelukappale

Riikka Jäntin Pikku hiiri -sarjan uusimmassa osassa Hiiru pääsee laivalle. Reissua on odotettu innokkaasti ja reppukin pakattu hyvissä ajoin. Hiirun ja äidin mukaan lähtee Lissu-täti, jota Hiiru vähän arastelee.

Hiiru on erittäin taitavasti piirretty hahmo. Pienikin lukija tai kuvakirjan katselija näkee helposti Hiirun olemuksesta, miten jännittävää ja hienoa on olla laivalla. On varmasti myös hauskaa bongailla tuttuja asioita risteilyltä.

Pikku hiiri -kirjat ovat tärkeitä ajankuvia nykylapsen elämästä. Sarjassa Hiiru on kasvanut päiväkoti-ikäisestä koululaiseksi, saanut kavereita ja kännykän ja kokenut monia samaistuttavia lapsuuden hetkiä.

Lämmin suositus tälle sarjalle!


Roope Lipasti / Harri Oksanen / WSOY 2024 / arvostelukappale

Lätkä-Laurin valmentaja survaisee keihäällä kuplahallin hajalle, minkä seurauksena lätkä perutaan koko kesältä. Onneksi maailmaan mahtuu muutakin urheilua kuin jääkiekko. Lauri kavereineen pääsee outojen sattumien ansiosta kokeilemaan muun muassa uimahyppyjä, frisbeegolfia, suunnistusta, parkouria ja erilaisia maila- ja pallopelejä niin tiuhaan tahtiin ettei kukaan ehdi edes kaipaamaan lätkätreeneihin.

Roope Lipastin kirjoittama ja Harri Oksasen kuvittama Lätkä-Laurin kesälajit on hauska ja vauhdikas tietopaketti alakoululaisille. Mukana on myös paljon mielenkiintoista tietoa eri lajien historiasta!

Lätkä-Laurista kertovia lastenromaaneja on julkaistu kohta kymmenen. Alkuun sarja oli osa helppolukuisia Lukupaloja, mutta sitten Lauri hyppäsi ihan omaan liigaan. Nokkela ja humoristinen sarja sisältää myös tietokirjoja.

Salla Simukka / JP Ahonen / Tammi 2024 / arvostelukappale

Poika ullakolla, poika kellarissa on kiehtova lastenromaani kahden maailman ja todellisuuden kohtaamisesta.

Alexis on 10-vuotias poika, joka muuttaa leipuriäidin ja unienkerääjäisän kanssa isoon taloon. Hänelle löytyy talosta upea ullakkohuone. Myös 10-vuotias Max muuttaa tahollaan isoon taloon vanhempiensa ja sisarustensa kanssa. Yksin viihtyvä Max kiinnostuu talon rauhallisesta kellarista ja saa sieltä huoneen itselleen. 

Tarina etenee tasaista tahtia vuoroin Alexiksen, vuoroin Maxin äänellä. Molemmat perheet totuttelevat uuteen arkeen ja kotiin. Kaikki sujuu hyvin, paitsi Alexis ja Max käyvät tahoillaan levottomiksi. Joku on käynyt Maxin huoneessa, ja Alexis puolestaan kuulee ääniä talon alta, vaikka talossa ei ole kellaria! Pian pojat löytävät X:llä merkityn oven - ja toisensa. He tajuavat asuvansa samassa talossa. 

Luulin jostain syystä, että tässä Salla Simukan ja JP Ahosen lastenromaanissa olisi kyse jopa vähän pelottavasta mysteeristä, mutta kirja ei olllutkaan erityisen jännittävä. Tarina on kyllä salaperäinen ja arvoituksellinen mutta samalla lempeä ja lapselle äänen antava (en nyt keksi järkevämpää sanaa tälle), vähän kuin kaunis klassikkoelokuva Naapurini Totoro.

Taitavasti kirjoitettu ja kuvitettu Poika ullakolla, poika kellarissa sopii sujuvasti lukeville alakoululaisille. 

***

Löydät kaikki Instagram-kuukausikoosteet avainsanalla #instagram. :) 



Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Viikon kirja: Mio, poikani Mio

Vieläkö 1880-luvun Pikku Heidi kiinnostaa?

Viikon kirja: Ronja ryövärintytär