Instagram-kirjat maaliskuu 2024

 

Jørn Lier Horst / Hans Jørgen Sandnes / suom. Sanna Manninen / Otava 2024 / arvostelukappale

Operaatio laivanhylky on mahtavan Etsiväkaksikko-sarjan 13. osa. Pienten alakoululaisten salapoliisisarjassa ratkaistaan tällä kertaa kaksi toisiinsa limittyvää mysteeriä. Toinen johtaa uponneen kulta-aarteen luo ja toinen käsittelee ympäristörikosta.

Tilda ja Oliver löytävät rannalle huuhtoutuneita kumisaappaita ja yhdistävät ne nokkelasti alueella toimivaan tehtaaseen. Saappaiden lisäksi myrsky on heittänyt rannalle palan vanhasta puukyltistä. Lapset selvittävät nopeasti, että kyltti liittyy vuonna 1886 uponneeseen Belinda-laivaan. Rannikkolaitoksen kapteeni auttaa heitä paikallistamaan hylyn, mutta aivan ilman vastoinkäymisiä ei laivan mukana uponnutta kulta-aarretta saada pelastettua.

Kuten kaikissa Etsiväkaksikoissa, tässäkin on iso fontti ja runsas värikuvitus, mikä toivottavasti innostaa lapset tarttumaan kirjaan. Operaatio laivanhylyssä oli muista osista poiketen vähän saarnaava sävy, mutta koska tarkoitus oli hyvä (ympäristönsuojelu), menköön tämän kerran. 

Tapani Bagge / Aviador 2024

Julma rakkaus on novellikokoelma nuorille. Synkkäsävyisestä kirjasta tuli mieleen se iskelmä, jossa lauletaan varjoissa viihtyvästä pojasta: 

"Ja kujan kulmat varjoineen hän kyllä tuntee tarkalleen." 

Sellaisia tyyppejä tässäkin kirjassa oli.

Pidin tarinoiden inhimillisyydestä ja hahmojen rosoisuudesta, mutta jotain jäin kaipaamaan, ehkä yllätyksellisyyttä tai vielä tiiviimpää kerrontaa. Alku oli todella vakuuttava ja herätti mielenkiinnon, mutta imu ei riittänyt ihan viimeisiin novelleihin asti. Jännittäviä tapahtumia kyllä riitti puukotuksesta ryöstöön ja tulipalosta viekkaaseen vanhukseen.

En voi kuin ihailla kotimaisia kirjailijoita, jotka jaksavat kirjoittaa lapsille ja nuorille siitä huolimatta, että tätä arvokasta työtä kurjistetaan milloin mistäkin suunnasta.

                          Minna Levola / Karisto 2020                          

Tylsä elämäni on oivaltava varhaisnuorten romaani 11-vuotiaasta Lindasta, jonka elämä on aikuisen näkökulmasta ylellisen tylsää mutta Lindan mielestä aivan liian arkista. Lemmikkinäkin on vain akvaariokaloja, eikä yhteiselo monta vuotta nuoremman pikkusiskon kanssa aina oikein suju.

Linda harrastaa cheerleadingia, seuraa tubettajia, tykkää piirtämisestä ja introverttinä viihtyy hyvin itsekseenkin, vaikka on hänellä myös bestis, Emmis.

Levola kirjoittaa Lindan arjesta hyvin tarkkanäköisesti. Lukija kiintyy Lindaan nopeasti ja toivoo tälle parasta - ja niitä korviksia, jotka kaikki muut luokan tytöt ovat jo saaneet. Lindan vanhempia tekisi mieli kehottaa ottamaan vähän rennommin ja kuuntelemaan lastaan. Ja koska olen itsekin 11-vuotiaan äiti, kehotan tässä samalla itseäni muistamaan sen, miten merkityksellisiä aikuisen mielestä vähäpätöiset asiat voivat lapsen näkökulmasta olla. Myös isosiskon rooli on usein kaikkea muuta kuin helppo, ja tätäkin ilmiötä Levola on kuvannut hienosti.

Suosittelen lämpimästi sekä tätä Tylsä elämäni -romaania että sen kahta jatko-osaa!


Leigh Bardugo / suom. Jussi Korhonen / Aula Kustannus 2019

 
Varjo ja riipus aloittaa nuorille suunnatun Grishaversumi-trilogian auringonkutsuja Alina Starkovista.

Kirjan alussa orpo kartanpiirtäjäsotilas Alina on pelottavassa tilanteessa: hänen on ylitettävä pahuudesta syntynyt Sysikuilu, jonka pimeydessä vaanii verenhimoisia petolintuja. Rinnallaan hänellä on toinen orpo, lahjakas jäljittäjäsotilas Mal, jonka kanssa Alina varttui. Grishoja eli eliittisotilaita, joilla on taikavoiman kaltaisia kykyjä, on mukana turvaamassa ylitystä. Kun pedot sitten hyökkäävät ja uhkaavat myös Malin henkeä, Alinan lapsena alitajuisesti piilottama grishavoima syöksähtää valloilleen. Tieto auringonkutsujasta järisyttää koko kuningaskuntaa, sillä vain Alinan kaltainen grisha pystyy tuhoamaan Sysikuilun.

Kuningaskunnan mahtava ja pelätty grishajohtaja, Varjo, vie Alinan hoviin rankkaa grishakoulutusta varten. Hovissa Alina oppii grishojen tavoille ja saa ystäviäkin, vaikka vahva side hänen ja Varjon välillä aiheuttaa myös kyräilyä. Alinan kyvyt auringonkutsujana voimistuvat, mutta saako hän ne hallintaansa ajoissa? Käy nimittäin ilmi, että joku hovissa suunnittelee katalaa petosta, joka vaarantaisi koko kuningaskunnan.

Mukaansa tempaava sarja-avaus! Leigh Bardugon kirjoittamaa kirjaa on parjattu kliseiseksi, mutta itse viihdyin kyllä erinomaisesti Grishaversumissa. Laadukas suomennos oli tärkeä osa lukuelämystä.

Varjo ja riipus sopii mielestäni kaikille yli 12-vuotiaille fantasiakirjallisuudesta pitäville.



Tuula Kallioniemi / Otava 2020
 
Tuula Kallioniemen kirjoittama Mopoautolla mun prinssini saapuu kertoo hupsusta nimestään huolimatta vaikeistakin asioista.

Kirjan päähenkilö on peruskoulunsa juuri päättänyt Ella, joka valmistautuu rakkaudentäyteiseen kesään parhaiden ystäviensä Pilvin ja Iiriksen kanssa. Ella haaveilee ruskeasilmäisestä Tonista ja taiteilijan urasta, mutta ei usko koskaan saavansa kumpaakaan.

Kotona kaikki on ihan ookoo, mitä nyt pikkuveli ärsyttää eikä yksinhuoltajaäiti useinkaan tajua. Mitään. Ellan isä kuoli vuosia aikaisemmin, mutta siitä ei kotona juuri puhuta. Silti Ellalle on iso järkytys, kun selviää, että äidillä on sutinaa jonkun Martin kanssa. Ja veljellä vispilänkauppaa Pilvin kanssa - onko Pilvi ihan seonnut! Iiriksen parisuhdekuvio saa puolestaan hälytyskellot kilkattamaan Ellan päässä, mutta Iiris ei kuuntele huolipuheita.

Kaiken keskellä Ellan ja Tonin välille syttyy kuin syttyykin kiihkeä romanssi. Jatkuuko se kesän yli ja onko romanssilla jokin suuri, odottamaton seuraus - sekin selviää tässä Kallioniemen kepeän vakavassa nuortenkirjassa.
 
 

Jørn Lier Horst / suom. Päivi Kivelä / Otava 2024 / arvostelukappale
 
CLUE - Merikäärmeen arvoitus jatkaa Jørn Lier Horstin jännittävää varhaisnuorten dekkarisarjaa. Kirjan tapahtumat sijoittuvat tuttuun tapaan meren rannalle, jossa Cecilian isä pyörittää täysihoitola Helmeä.

Arvoitus alkaa, kun lapset - Cecilia, Leo ja Une - löytävät rannalta ison, kuolleen käärmeen. Helmen aulassa he kohtaavat täysihoitolan asukkaan, joka tuupertuu tajuttomana maahan. Nainen sopertaa myrkyllisen hämähäkin nimeä. Pian lapset alkavat epäillä, että eksoottinen käärme ja asukasta purrut hämähäkki liittyvät hoitolassa majoittuvaan, omituisesti käyttäytyvään tyttöön. Ja pian CLUE onkin jo hengenvaarassa, eikä vähiten siksi, että lasten perässä on karkuun päässyt alligaattori...

Merikäärmeen arvoitus
on sarjan kymmenes osa. Tämänkertainen mysteeri, uhanalaisten eläinten laiton myyminen, oli virkistävä aihevalinta. Kirja ei ollut niin jännittävä kuin jotkut aiemmat osat, mutta oli tässäkin omat hyytävät hetkensä.


 Marvi Jalo / Tammi 1991

Rajut bileet, ratsutyttö on kolmas osa Marvi Jalon sarjaa, jossa kerrotaan maalle muuttaneesta Katista. Tämänkertaisessa kirjassa tutustutaan paremmin Tammisen sisaruksiin: Lintsiin, eli Lindaan, joka käy tallilla töissä ja Jukeen, eli Jukkaan, jolla on kyseenalainen maine paikkakunnan pahana poikana. Tammisilla on krooninen rahapula, sillä lasten yksinhuoltajaisä viihtyy kapakassa paremmin kuin kotona.

Rajut bileet eivät suinkaan ole kotibileet vaan Siltamäen emännän järjestämät kesäjuhlat, jotka ovat Pirttijärvellä vuoden kohokohta. Luvassa on melkoinen spektaakkeli leikkimielisine kisoineen ja vanhan ajan näytelmineen. Myös Juke joutuu yllättäen osallistumaan kekkereihin, kun Katin joukkue tarvitsee yhden kilpailijan lisää.

Ratsutyttö-sarja kuului lempilukemistooni ala-/yläkoulun vaihteessa, mutta en muistanut, että siinä on ihana "he fell first" -trooppi! 
 

   
 Heidi Silvan / Myllylahti 2021
 
Tyhmästi tehty on Heidi Silvanin nuortenkirja, jossa ilon sijaan pirskahtelee alaikäisenä nautittu siideri, rakkaus on vain ruma sana ja solidaarisuus utopistinen ajatus.

Kolme tyttöä aloittaa peruskoulun jälkeisen kesäloman ja vannoo, että tästä tulee paras kesä ikinä. Villi, vapaa ja viettelevä! Juhannukseen mennessä yksi heistä on kuollut ja yksi tuomitaan vankeuteen.

Tyhmästi tehty on kaikkea muuta kuin feelgoodia, se on kateutta ja pahansuopuutta, julmuutta ja kostonhimoa. Se on myös hyvin ahdistava, jopa vastenmielinen romaani, mutta Silvanin tavoite on varmaan ollutkin hätkähdyttää, ei viihdyttää.

Tämä voisi sopia yli 14-vuotiaille lukijoille, varsinkin jos on tykännyt Karen M. McManusin kirjoista.
 

Dodie Smith / suom. Ilkka Äärelä / Art House 2024 / arvostelukappale

Dodie Smithin Sata ja yksi dalmatiankoiraa on klassikko, johon Disneyn dalmatialaispiirrettykin perustuu. Hauska ajatella, miten tuoreeseen julkaisuun Disney tarttui animaatiota tehdessään: Smithin kirja on julkaistu vuonna 1956 ja Disneyn söpöt dalmatialaispennut pakenivat Cruellaa valkokankaalla jo vuonna 1961.

Pongo ja Missis ovat dalmatialaisia, jotka elävät palvelijoidensa kanssa Lontoossa. Ne omistavat herttaisen ja varakkaan Dearlyn pariskunnan ja näiden vanhat lastenhoitajat. Koirien onnellinen elämä muuttuu vieläkin paremmaksi, kun Missis synnyttää peräti 15 pentua. Ison pesueen vuoksi Missiksen avuksi etsitään varaemo, ja sellainen löytyy tien poskesta. Pentunsa kadottanut, nälkiintynyt Perdita tulee ilomielin Missiksen ja Pongon avuksi.

Sitten paikalle porhaltaa turkisten suurkuluttaja Cruella de Vil - joka on muuten yksi mahtavimmin nimetyistä pahiksista koskaan! Olen tyytyväinen, ettei suomentaja lähtenyt leikkimään Cruellan nimellä ja tehnyt hänestä vaikkapa jotain Julmuri P. Aholaista. Cruella himoitsee pentujen täplikkäitä turkkeja ja usuttaa pahamaineisen rosvokaksikon sieppaamaan pennut. Koirien viestiketju, hämäränhaukku, johdattaa kuitenkin Pongon ja Missiksen nopeasti pentujen jäljille.

Sata ja yksi dalmatiankoiraa on viihdyttävä ja sydämellinen lastenkirjaklassikko. 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Viikon kirja: Mio, poikani Mio

Vieläkö 1880-luvun Pikku Heidi kiinnostaa?

Viikon kirja: Ronja ryövärintytär