Futistyttö-sarja kertoo päiväkirjatyyliin harrastuksista ja kavereista

 

Anneli Kanto / kansikuva: Noora Katto / Karisto

Futistyttö on Anneli Kannon viisiosainen sarja varhaisnuorille. Sarjan alkaessa päähenkilö Oona on täyttämässä 12 vuotta. Päiväkirjatyyliin kirjoitetut kirjat esittelevät jalkapalloa harrastavan tytön, joka kipuilee monenlaisten ongelmien parissa.

Oona adoptoitiin kaksivuotiaana Kiinasta yksinhuoltajaäidin vähävaraiseen perheeseen, johon kuuluu myös isoveli Anssi. Oonan aasialaispiirteet aiheuttavat inhottavaa koulukiusaamista ja rasistista nimittelyä. Myös n-sanaa käytetään (jopa Oona itse kuvatessaan ihonväriään), ja tätä sanavalintaa minun oli vaikea hyväksyä. Nikottelin myös laihdutussisällön kohdalla. Oonan terkkari kehottaa tyttöä tarkkailemaan painoaan tulevaisuudessa häämöttävän, mahdollisen ylipainoriskin takia. Urheilullinen Oona ryhtyykin omin päin laihduttamaan ja kirjaa tuloksia päiväkirjaansa (been there, done that, kiitos vinksahtanut 90-luku). Vaikka terkkarin neuvot todetaankin lopulta vastuuttomiksi ja Oona lopettaa laihduttamisen sekä saa asiantuntevia neuvoja riittävästä energiansaannista, en voi olla miettimättä, tarvitaanko painopuhetta varhaisnuorten kirjoissa ollenkaan.

Futistyttö-sarjassa on joka tapauksessa useita mielenkiintoisia aiheita: jalkapalloharrastus, adoptio, rasismi, kiusaaminen, kaverisuhteet, lapsiperheköyhyys, itsetunto-ongelmat ja muut murrosiän tunnekuohut. Kanto kirjoittaa arkisesti ja aidosti, turhia kikkailematta, vähän niin kuin Viisi villiä Virtasta -sarjassakin. Tunnistin Oonan päiväkirjateksteissä paljon samaa kuin omissa päiväkirjoissani tuon ikäisenä.

Sarjassa ovat ilmestyneet: Tulikärpäset (2009), Kasi kentälle (2009), FC Tytsyt (2011) Huippuvalmentaja (2011) ja Pusu ja pokaali (2012). Suosittelen tätä sarjaa yli 10-vuotiaille lukijoille, mutta ehdotan myös, että aikuinen olisi lukuprosessissa vähän tukena kyselemässä, millaisia ajatuksia sarja lapsessa herättää.

Kommenteissa saa mielellään vinkata kivoja varhaisnuorten kirjasarjoja tai yksittäisiä kirjoja, joissa harrastetaan! Esikoinen himolukee sellaisia nyt hurjaa vauhtia.



 

Kommentit

  1. Vähän vanhempaa varhaisnuorten kirjasarjaa voisin vinkata: Cynthia Voigt ja Matkalla kotiin. Tämän sarjan kirjoja rakastin varhaisnuorena ja kestivät hyvin uudelleen luvun aikuisena.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Täällä voit kommentoida! :)

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Viikon kirja: Mio, poikani Mio

Vieläkö 1880-luvun Pikku Heidi kiinnostaa?

Viikon kirja: Ronja ryövärintytär