Seikkailujen sirkus vie lukijan kuvitteelliseen Tauri-Hessiaan

 

Enid Blyton / kuv. Stuart Tresilian / suom. Riitta Wejberg / kansi Maija Karma / WSOY

Enid Blytonin Seikkailujen sirkus oli yksi oman lapsuuteni lempikirjoista. 

Tarina alkaa Neliapilan* pääsiäislomasta ja vieraasta Gustavius-pojasta. Salainen agentti Bill Cunningham, josta on sarjan edetessä tullut lasten isäpuoli, kertoo vastahakoisesti lapsille, että Gustavius onkin Tauri-Hessian kruununprinssi Aloysius Gramondie Racemolie Torquinel, jota Bill on määrätty suojelemaan.

Aloysius onnistutaan sieppaamaan, sillä totta kai Englantiin matkustaneet taurihessialaisrikolliset arvaavat, että heidän kohteensa lomailee syrjäisessä louhoskylässä keskellä ei mitään. He onnistuvat huiputtamaan Billiä ja lennättävät prinssin sekä muut lapset Tauri-Hessiaan. Jack on nelikosta ainoa, joka ei jäänyt vangiksi, joten hän päättää pujahtaa salamatkustajaksi samaan lentokoneeseen ollakseen lähellä ystäviään ja pikkusiskoaan.

Sattuma vie Jackin sirkukseen, ja sirkusväen avulla hän pelastaa kaikki pulasta. Loppu hyvin kaikki hyvin, ja prinssi Aloysius saa lopuksi vielä kuninkaalta luvan leikata pitkät hiuksensa lyhyiksi, koska onhan se nyt väärin ja traagista, että pojalla on pitkät hiukset. (Kirja on peräisin vuodelta 1952, toim. huom.)

Jälleen yksi kömpelö, asenteellinen ja samaa toistava seikkailukirja Blytonilta. Joka kerta, kun oikeasti luen näitä lapsuussuosikkejani, alan kyseenalaistaa oman keräilyvimmani järkevyyden. Olen nimittäin haalinut jo melkein kaikki Blytonin kirjat hyllyyni.

*Neliapilaan kuuluvat sisarukset Filip ja Dinah sekä sisarukset Jack ja Anne. Filip ja Dinah ovat Allie Cunninghamin biologisia lapsia. Hän adoptoi Jackin ja Annen sarjan ensimmäisessä osassa nimeltään Seikkailujen saari. Samassa kirjassa lapset tapaavat myös Bill Cunninghamin, joka myöhemmin avioituu Allien kanssa.


Blytonin kirjoista myös seuraavissa postauksissa:


Enid Blyton - ristiriitainen menestyskirjailija

Enid Blyton kirjoitti saman tarinan satoja kertoja - miksi hänen kirjansa houkuttelevat yhä?

Viikon kirja - Viisikko karkuteillä

Viisikko-bingosta hupia lukuhetkiin

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Viikon kirja: Mio, poikani Mio

Vieläkö 1880-luvun Pikku Heidi kiinnostaa?

Viikon kirja: Ronja ryövärintytär