Instagram-kirjat marraskuu 2021

Lue meille äitikulta toimii nykyään enemmän Instagramin kuin blogin puolella, mutta päivitän tännekin ne kirjaesittelyt, jotka olen julkaissut Instagram-tililläni (@luemeilleaitikulta). Instassa myös jaan kaikki uudet blogipostaukseni, joten kannattaa ottaa tili seurantaan! :)

Marraskuussa olen kirjagrammaillut seuraavista lasten- ja nuortenkirjoista:

Hattaratuuli

Nora Lehtinen & Jenni Skyttä-Forssell / Reetta Niemensivu / Karisto 2021 / arvostelukappale

Hattaratuuli

Voihan Hattaratuuli! Tämä pienten satujen kirja on täynnä lempeyttä, hyvää mieltä ja suloisuutta. Mikä onni, että saan vielä silitellä satuja lasteni iholle ja miten hauskaa, että he haluavat satupiirtää myös toisiinsa!

Hattaratuuli - Piirretään satuja iholle on Nora Lehtisen ja Jenni Skyttä-Forssellin yhdessä tekemä teos, joka kannustaa läsnäoloon ja pysähtymiseen. Hurmaava kuvitus on Reetta Niemensivun kynästä.

Piirrän satuja lasten selkään erityisesti iltaisin, kun alkaa olla rauhoittumisen aika, mutta kirjan lyhyet tarinat sopivat millaisiin hetkiin tahansa.

 

Pikkuisen pihan porukka

Saara Obele / Kustantamo S&S 2021 / arvostelukappale

Pikkuisen pihan porukka

Tervetuloa Puistokadulle, siellä on pikkuinen piha ja paljon leikkiseuraa! 

Saara Obelen Pikkuisen pihan porukka on iloinen kuvakirja, jossa annetaan moninaiselle pihapiirin yhteisölle puheenvuoro hauskasti lorumuodossa. Heti ensimmäisellä sivulla kuullaan tärkeä lupaus: tällä pihalla kaikki pääsevät leikkiin mukaan!

Kepparikisojen ja avaruusseikkailujen lisäksi pihalla tutkitaan ötököitä, kiipeillään, roolileikitään, leivotaan hiekkakakkuja ja huolehditaan luonnosta. Obelen kirjassa minua viehättivät erityisesti veikeä kuvitus ja hyväntuulinen yhteisöllisyys. 

 

Häntähoiva ja mahatautinen marsu 

Anneli Kanto / Tuire Siiriäinen / Karisto 2021 / arvostelukappale

 Häntähoiva ja mahatautinen marsu

Jos sen on kirjoittanut Anneli Kanto, sen täytyy olla hyvä! Näin tuumasivat lapseni uudesta Häntähoiva ja mahatautinen marsu -kirjasta eivätkä erehtyneet.

Häntähoiva on kolmen eläinrakkaan lapsen osuuskunta, joka auttaa hoitamaan eläimiä. Tällä kertaa avuntarve tulee läheltä, nimittäin osuuskuntaan kuuluvan Einon marsuhäkistä. Spide-marsu on saanut mahataudin eikä jaksa kuin nököttää hiljaa. Pian sen marsukaveri Battiskin alkaa näyttää kurjalta. Ei kai sekin ole kipeä!

Häntähoivalla ei mene sormi suuhun, vaan he ryhtyvät reippaasti selvittämään parasta hoitokeinoa molemmille marsuille. Lapset saavat myös aikuisten apua ja tukea hoivatehtävän suorittamisessa. Häntähoiva ja mahatautinen marsu kuuluu helppolukuiseen Kirjakärpänen-sarjaan, jota kustantaa Karisto. Hauskan ja ilmeikkään kuvituksen on loihtinut Tuire Siiriäinen.

 

Viidakon väki ja ihmeellinen sininen

Johanna Lumme / Otava 2021 / arvostelukappale

Viidakon väki ja ihmeellinen sininen

Johanna Lumpeen Viidakon väki on tullut meille tutuksi kuopuksen ihastuttua sarjaan. Kuvassa on sarjan kolmas osa, jossa pureudutaan isoihin asioihin: koulukiusaamiseen ja merien suojeluun.

Viidakon väki on sekalainen sakki persoonallisia eläimiä, jotka asuvat Viidakkohuvilassa Tuulenpään kaupungissa. Raita-seepraa kiusataan koulussa, ja kun Raita pakenee rannalle, hän huomaa, että mertakin kiusataan muoviroskilla.

Tämä kirja on hurmaava! Kuvitus on eläväistä, eläimet hauskasti piirretty ja yksityiskohdissa riittää tutkittavaa. Tarina on samaan aikaan vakava ja toiveikas.

 

Jouluposso

J. K. Rowling / Jim Field / Tammi 2021 / arvostelukappale

 

J. K. Rowlingin uutuus Jouluposso tarjoaa eriskummallisen, hengästyttävän ja hymyilyttävän elämyksen. 

Tarinassa seikkailee 8-vuotias Jack, joka joutuu vanhempiensa eron myötä muuttamaan ja vaihtamaan koulua. Ainoa lohtu on luottopehmo Roteeposso, mutta se katoaa jouluaattona. Tästä alkaa huikea seikkailu Hukattujen maassa. Jackin tukena Roteepossoa etsii siskopuolelta saatu uusi Jouluposso-pehmo, jolle Jack ensin nyrpistelee, mutta joka nousee lopulta suureen arvoon.

Jouluposso on hyvän mielen tarina, joka sopii koko perheen yhteiseksi saduksi. Jim Fieldin kansikuva herättää minussa kaksijakoisia tunteita: toisaalta se vetää puoleensa, toisaalta työntää luotaan, en tiedä miksi! Koen kannen vähän räikeäksi. Tykkään enemmän sisäsivujen mustavalkoisesta kuvituksesta.

 

Isosisko - Kaikki muuttuu!

Elinaalien & Tiedenaiset / Tammi 2021 / arvostelukappale


Kirjavinkki perheisiin, joissa päästään pian nauttimaan murrosiän iloista: Isosisko - Kaikki muuttuu!

@elinasofiaofficial-kanavalta tuttu Elina (@elinaalienofficial) avaa murrosiän mysteereitä sekä omakohtaisen kokemuksen että Tiedenaisten turvin. Elina keräsi seuraajiltaan heitä askarruttavia kysymyksiä murrosiästä ja on tukijoukkojensa kanssa koonnut lukijoille kannustavan, selkeän ja tsemppaavan tietopaketin.

Isosisko valottaa muun muassa seuraavia tärkeitä asioita:

  • oma tyyli
  • kuukautiset
  • ihonhoito
  • ruokavalio, liikunta ja uni
  • stressinhallinta
  • ystävyys ja ihastuminen
  • mielialan vaihtelut

Tiedenaiset (@tiedenaiset)

Sanni Härmä, Jenni Puoliväli-Oksala, Jasmiina Pöntinen, Anni Saukkola, Heidi Kinnunen, Anniina Halonen, Minni Nevalainen ja Jemiina Kemppainen.

Lämmin suositus tälle kirjalle!

 

Rudolf Rosvo ja hirveä suku

Roope Lipasti / Anton Lipasti / Gummerus 2021 / arvostelukappale

Rudolf Rosvo ja hirveä suku

Rudolf on sellonsoittoa ja lukemista harrastava lapsi, joka yrittää saada äitinsä Raisan ja isoäitinsä Reginan luopumaan ryöväysretkistä. Tämä ei olekaan mikään helppo homma! Rudolf on kuitenkin päättäväinen, sillä hän haluaa toimia oikein ja rehellisesti - ja päästä kouluun! (Raisa-äidin mukaan rosvojen ei kuulu käydä koulua.)

Roope Lipastin kirjoittama Rudolf Rosvo ja hirveä suku on alun perin äänikirjana ilmestynyt vauhdikas tarina. Jatko-osiakin löytyy useampi äänikirjoina. Kirjan on kuvittanut Anton Lipasti. Kansikuva on herkullisen ronski.

 

Tonttu joka pelkäsi joulua

Hannu Mäkelä / Camilla Mickwitz / Otava 1988 / kirppislöytö

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hannu Mäkelän ja Camilla Mickwitzin Tonttu joka pelkäsi joulua oli minulle uusi lukuelämys, vaikka kirja on vanha, vuonna 1988 julkaistu.

Kun vanha kotitonttu eräänä aamuna herää, ulkona pyryttää. Pelko muljahtaa tontun mahassa: joulu on tulossa ja joulun myötä pääkonttorista tontun kammoksuma listaus niistä lahjoista, joita sen pitäisi valmistaa talonsa lapsille. Lahjat olivat tontun työuran aikana muuttuneet puusuksista ja keinuhevosista aivan ihmeellisiksi videopeleiksi ja käveleviksi nukeiksi. Sellaisia tonttu ei osannut valmistaa ja sen takia sitä ahdisti koko joulu.

Tonttu joka pelkäsi joulua on sydämellinen joulutarina, jossa pilkahtelee huumoria (varsinkin alaisilleen rähjäävä joulupukki on hauskasti kuvattu) ja osuvaa ajankuvausta. Mitähän kotitonttu tuumaisi tämän päivän joululahjoista?

Camilla Mickwitzin kuvitus on veikeän venyväistä ja ilmeikästä. Olen iloinen, että löysin tämän kirjan (Kontista, kuinkas muutenkaan) ja saan asetella sen hellästi muiden ihanien joulukuvakirjojen joukkoon. Ehkä Kotitonttu hyppää joskus omilta sivuiltaan vierailemaan vaikkapa Kesäkummussa, jossa Marikki ja Liisa viettävät joulua.

 

Olipa Virtasilla joulu

Marjatta Kurenniemi / Virpi Pekkala / WSOY 2004 / kirppislöytö


Marjatta Kurenniemen hassutteleva joulutarina Olipa Virtasilla joulu vuodelta 1972 sai vuonna 2004 uuden elämän Virpi Pekkalan kuvittamana. 

Kirjassa Virtasen perheen joulunviettoa hämmentää kuusen mukana sisään kannettu, vain kärpäsen kokoinen noita-akka. Perheen ällistellessä silmät suurina noita pyrähtää huoneen halki joululinnulla (onhan sen haettava ruokaa kotikäpyynsä), taikoo kuusenkynttilät palamaan ja koristeet tanssimaan piirissä.

Virtasen isällä on aluksi outoihin tapahtumiin tieteelliset selitykset (joululintu oli kangastus ja kynttilät sytytti sähköväreily). Mutta lopulta hänkin vain töllistelee suu auki.

Seuraavana aamuna Virtasen äidin ohi surahtaa ikkunasta ulos jotain pientä. Äiti on näkevinään pikkuruisen akan, kahvipannun ja kissan lentävän havunneulasella. Mutta eihän niin voi olla...

Tämä ihastuttava kuvakirja on kirppislöytö parin vuoden takaa.

LUE MYÖS:

Instagram-kirjat lokakuu 2021

Instagram-kirjat elo-syyskuu 2021

Instagram-kirjat heinäkuu 2021


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Viikon kirja: Mio, poikani Mio

Vieläkö 1880-luvun Pikku Heidi kiinnostaa?

Viikon kirja: Ronja ryövärintytär