Ebenezerinkadun ihme tulvii joulun lämpöä


Kirja saatu arvioitavaksi blogia varten.

Kyllä joulu on ihmisen parasta aikaa. Itse kuulun niihin, joita ei ollenkaan haittaa jo lokakuussa kauppoihin ilmestyvät joulukalenterit. Tunnustan nyt tässä ihan julkisesti, että olen jo kuunnellut Tähti tähdistä kirkkain -laulun (Loirin laulamana) ja ostanut pari joululahjaakin. 

Jouluttelija kun olen, tartuin ahnaasti Kumma-kustannuksen uutuuskirjaan Ebenezerinkadun ihme, joka perustuu Dickensin ikimuistoiseen Saiturin joulu -klassikkoon. Ehdin lukea kirjaa jo hiukan itsekseni, mutta sitten esikoinen valitsi sen yhteiseksi iltasatukirjaksi, joten luin sen lopulta lasten kanssa. Kirja on samaan aikaan sydämellinen joulukirja ja koskettava tarina isän ja pojan yhteisestä surusta ja toipumisesta. 

Kirjan päähenkilö George Bishop asuu työorientoituneen isänsä ja lempeän isoäitinsä kanssa Ebenezerinkadulla. Georgen äiti kuoli jouluaattona kolme vuotta aikaisemmin onnettomuudessa, jossa äidin siskokin oli mukana. Surusta tolaltaan mennyt isä päätti peruuttaa joulun ja kielsi samalla Georgea olemasta enää tekemisissä tädin perheen kanssa. Isän mielestä oli parempi pakata onnellinen menneisyys ja rakkaat muistot kokonaan pois, mutta George haluaisi puhua äidistään ja elää ihan tavallista elämää jouluineen ja sukulaisineen. 

Jouluaattona George livahtaa Flo-mummunsa kanssa joulumarkkinoille ja päätyy salaperäiseen joulupuotiin. Puodissa Marley-niminen iäkäs mies kaupittelee jouluerikoisuuksia ja viime hetken ihmeitä. Yksi tällainen ihme päätyy pyrypallon muodossa Georgelle. Tästä alkaa seikkailu, joka vie Georgen ja tämän isän niin menneeseen, nykyiseen kuin tulevaankiin jouluun aitoon Saiturin joulun henkeen.

Catherine Doylen kirjoittamaa tarinaa on inspiroinut Dickensin jouluklassikon lisäksi kirjasta tehdyt elokuvasovitukset. Kirjailija halusi ottaa klassikosta mukaan huumoria, lämpöä ja taikuutta - ja siinä hän kyllä onnistui erinomaisesti! Kerronta lähti kuulijoiden mielestä vähän nytkähdellen käyntiin, mutta viimeistään toisen ihmeen kohdalla he olivat jo tarinan lumoissa. Huumoriakin alkoi pilkahdella enemmän tarinan loppupuolella.

Ihastuttavan kansikuvan on tehnyt Pedro Riquelme ja taitava suomennos on Jaana Kapari-Jatan käsialaa.

Ebenezerinkadun ihme / Catherine Doyle / Kumma-kustannus 2021



Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Viikon kirja: Mio, poikani Mio

Vieläkö 1880-luvun Pikku Heidi kiinnostaa?

Viikon kirja: Ronja ryövärintytär