Fanni-tunnetaitosarja: lempeästi ja oivaltavasti tunnetaidoista

Fanni-kirjat
arvostelukappaleita 
Silloin ennen vanhaan, kun minä olin pieni, ei juurikaan puhuttu tunnetaidoista. Vasta viime vuosina tunnetaitokasvatukseen on alettu kiinnittää enemmän huomiota, mikä on aivan loistava juttu, sillä tunnetaitoja tarvitsevat kaikki lapsista aikuisiin. 
Lapsi oppii tunnistamaan ja nimeämään tunteitaan, säätelemään tunteidensa voimakkuutta, säätelemään stressiä ja rentoutumaan.
Lasten kehitykseen ja vanhemmuuden tukemiseen erikoistuneet FamilyBoostin psykologit Julia Pöyhönen ja Heidi Livingston ovat luoneet yhdessä kuvittaja Linnea Bellaminen kanssa lapsille suunnatun tunnetaitosarjan, jonka pääosassa seikkailee sympaattinen Fanni-norsu ystävineen. Fanni-kirjat opettavat tunnetaitoja lapsentasoisesti eläinsatujen lomassa. 
Sarjasta on julkaistu kolme kirjaa: 
  • Fanni ja suuri tunnemöykky
  • Fanni ja ihmeellinen tunnelämpömittari
  • Fanni ja rento laiskiainen
Jokainen kirja keskittyy johonkin tiettyyn tunnetaidon osa-alueeseen. Lapsi oppii tunnistamaan ja nimeämään tunteitaansäätelemään tunteidensa voimakkuuttasäätelemään stressiä ja rentoutumaan. Kaikki nämä erittäin arvokkaita taitoja, joita toivon sydämeni pohjasta pystyväni opettamaan omille lapsilleni. Pöyhönen ja Livingston toteavat FamilyBoost-sivuillaan, että vaikka tunnetaitojen merkitys ymmärretään jo paremmin, niiden opettaminen lapsille vaatii vielä harjoittelua. Kun lapsi saa vaikkapa naarmun polveen ja alkaa parkua, aikuisen tehtävä ei ole hiljentää itkua mahdollisimman nopeasti toteamalla, että pieni naarmu, ei satu – tämä on nimittäin klassinen esimerkki tunteiden mitätöimisestä!
Jos teilläkin joskus hermostutaan hävityn lautapelin päätteeksi, käydään ylikierroksilla, jännitetään uuden tilanteen edessä, tulistutaan sisarukselle, paiskotaan ovia, ikävöidään, kiljutaan riemusta tai niellään pettymyksen kyyneleitä, kannattaa tutustua joko tähän Fanni-tunnetaitosarjaan tai johonkin muuhun laadukkaaseen tunnetaitokirjaan!
Fanni-sarja saa meiltä täydet pisteet: sisältö on lempeää ja oivaltavaa, kuvitus värikästä ja ilmeikästä ja myös vähemmistöjä on huomioitu Ralf-liikerin ja Lillin ja Lennin sateenkaariperheen kautta. Suosittelen! :)

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Viikon kirja: Mio, poikani Mio

Vieläkö 1880-luvun Pikku Heidi kiinnostaa?

Viikon kirja: Ronja ryövärintytär