Retkelle! -kirja opastaa ja innostaa lähtemään luontoon

Kirja saatu arvioitavaksi blogia varten.
Omaa luontosuhdettani kuvaisi ehkä parhaiten sana mielikuvaretkeilijä. Arvostan luontoa, pidän metsistä, rakastan merta, mutta luontoon lähden silti useammin haaveissani kuin todellisuudessa. Kun sitten joskus jossain käyn, viihdyn niin hyvin, että päätän siellä ollessani, että tänne palataan pian uudelleen  – kunnes huomaan useamman vuoden vierähtäneen ennen sitä paluuta.
Mikähän lähtemisestä tekee niin vaikeaa? Lapsetkin alkavat olla siinä iässä, että heidän kanssaan on päivä päivältä helpompi ja kivempi kulkea. Nimenomaan nyt olisi hyvä aika retkeillä, sillä tällä vauhdilla lapset ehtivät ennen seuraavaa retkeä jo siihen ikään, että heidät joutuu lahjomaan mukaan.
Onnellinen on se, joka on niin terve, että voi lähteä retkelle, ja vielä onnellisempi se terve, joka ymmärtää lähteä retkelle. 
- Kaarina Kari, 1937 (Laine & Rovamo 2019)
Asumme kaupungin keskustassa, mutta meri tyrskyineen ja vanhat metsät humisevine puineen ovat vain muutaman kilometrin päässä. Jokin aika sitten pakkasimme reppuun termarillisen kahvia ja rasiallisen pannaria ja lähdimme pitkästä aikaa Ruissalossa sijaitsevaan Kuuvaan. 
Ruissalon eri kohteet Kuuvasta Saaronniemeen ovat meille jokseenkin tuttuja. Jos retkemme ei suuntaa Ruissaloon, käymme kiertämässä Katariinanlaakson luontopolkuja. Kahdesti olemme uskaltautuneet Kurjenrahkalle asti, mutta siellä olimme jo niin syvällä metsän uumenissa, että minua itse asiassa hiukan jo jännitti.
Pekka Laineen ja Pertti Rovamon yhteistyönä tekemä Retkelle! Vinkit luontoon lähtijöille on opaskirja, joka sopii sekä kaltaisilleni kaupunkilaistuneille perheenäideille että kokeneemmillekin patikoijille. Kirja on hyvin informatiivinen luontosanastoineen ja kansallispuistolistauksineen, mutta itse nautin eniten kirjan tarjoamasta runsaasta ja inspiroivasta kuvituksesta. Vaikka retkeilyn suosio on kirjan mukaan jatkuvasti kasvamaan päin, tarvitaan tällaisia oppaita kenties enemmän kuin koskaan. Esimerkiksi jokamiehenoikeudet ja ja luonnonpuistojen järjestyssäännöt eivät ole kaikille itsestäänselviä asioita, ja ikävä kyllä huomasimme nytkin Kuuvassa käydessämme, että kaikki retkeilijät eivät olleet huolehtineet omien roskiensa keräämisestä. 
Poimin Retkelle!-kirjasta muutamia lapsiperheille sopivia vinkkejä ja tiedonjyviä:
  • noin 12 vuoden ikäinen lapsi pystyy vaeltamaan omin jaloin vähän pidemmänkin vaelluksen 
  • vaeltajan perusvarusteisiin kuuluvat vaihtovaatteet ja -kengät, henkilökohtaiset tavarat ja makuupussi
  • nuori kannattaa sijoittaa vaellusryhmän kärkeen, jotta hän pystyy määräämään kulkuvauhdin itselleen sopivaksi
  • vaeltajan kannattaa opetella toimiva kerrospukeutuminen
  • autiotuvilla on suotavaa yöpyä enintään kaksi yötä kerrallaan
  • retkiruokailussa pärjää neljällä perusvälineellä: lusikalla, mukilla, lautasella ja puukolla
  • aloittelevan vaeltajan kannattaa pitää kirjaa kulkunopeudestaan, jotta tulevien retkien suunnittelu helpottuu
KirjaRetkelle! Vinkit luontoon lähtijöille
Teksti: Pekka Laine & Pertti Rovamo
Kustantaja: Gummerus 2019

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Viikon kirja: Mio, poikani Mio

Vieläkö 1880-luvun Pikku Heidi kiinnostaa?

Viikon kirja: Ronja ryövärintytär