10 syytä rakastaa Roald Dahlin lastenkirjoja
Roald Dahlin lastenkirjoja on vaikea kuvailla. Haluan kuitenkin yrittää, puhutaanhan Dahlista maailman parhaana tarinankertojana. En muista, luinko itse Roald Dahlia lapsena (en varmaankaan, sillä sekoitin pitkään Roald Dahlin ja hampurilaismaskotti Ronald McDonaldin – kenties siksi, että molempien nimissä on perustettu hyväntekeväisyyssäätiö).
Omille lapsilleni olen tämän ainutlaatuisen, yhtä lailla kiistellyn ja ylistetyn kirjailijan tarinoita lukenut ristiriitaisin mielin. Samalla kun ihailen Dahlin kielellistä rikkautta ja häpeilemättömyyttä, sydämeni on välillä pienellä huolisykkyrällä: en kai minä nyt tässä samalla traumatisoi jälkikasvuani liian pelottavalla tai sopimattomalla materiaalilla? Eikä meillä vielä edes lueta kaikkia Dahlin tarinoita; esimerkiksi Kuka pelkää noitia -kirjan luin ensin itse ja päätin sitten, että se saa odottaa vuoroaan vielä hyvän tovin.
Roald Dahlin kirjoja on kaikesta huolimatta helppo rakastaa, ja siksi päätin luetella kymmenen syytä, miksi itse pidän niistä niin valtavasti.
10 syytä rakastaa Roald Dahlin lastenkirjoja
1. Kirjat ovat hurmaava sekoitus realismia ja fantasiaa. Kirjat, joissa tavalliset ihmiset pystyvät ihmeellisiin asioihin, ovat aina viehättäneet minua suuresti.
Lue: Matilda
2. Kirjat tarjoavat perinteisiä hyvän ja pahan taisteluita. Mukana on kuitenkin dahlmainen twisti, joka pitää lukijan varpaisillaan loppuun asti.
Lue: Kuka pelkää noitia, Iso kiltti jätti
3. Kirjojen huumori on absurdia, hävytöntä ja kaikkea siltä väliltä. Välillä sitä jopa miettii, että saisiko tälle edes nauraa.
Lue: Ilmarin ihmelääke
4. Aikuisista maalataan hyvin inhorealistinen kuva. Ahneus, häikäilemättömyys, välinpitämättömyys, väkivaltaisuus, julmuus, turhamaisuus...Roald Dahl ei säästellyt sanansäiläänsä aikuisia kuvaillessaan.
Lue: Jali ja suklaatehdas, Ilmarin ihmelääke, Matilda
5. Pienten lukijoiden iloksi ja huojennukseksi kirjoista löytyy myös turvallisia aikuisia. Muuten kirjoista kieltämättä tulisi vähän liian karuja.
Lue: Iso kiltti jätti, Kuka pelkää noitia, Matilda
6. Aikuiset eivät pelasta lapsia, vaan lapset pelastavat aikuisia tai ovat vähintään tasavertaisia toimijoita. Lapset selviävät rohkeudellaan ja nokkeluudellaan vaikeistakin tilanteista.
Lue: Matilda, Iso kiltti jätti
7. Lukijalta vaaditaan kärsivällisyyttä. Asiat eivät aina tapahdu suit sait sukkelaan, vaan sopivalla vauhdilla.
Lue: Jali ja suklaatehdas, Matilda
8. Kirjat on suomennettu erittäin taitavasti. Helppoja käännösurakat eivät varmasti ole olleet, mutta lopputulokset ovat loistavia!
Lue: Iso kiltti jätti, Elukat
9. Kirjat on kuvittanut Dahlin lempikuvittaja Sir Quentin Blake. Blake nimitettiin Ison-Britannian ensimmäiseksi lasten- ja nuortenkirjojen hovikuvittajaksi vuonna 1999 ja vuonna 2013 hänet aateloitiin.
Lue: Suunnattoman suuri krokotiili, Jali ja suklaatehdas, Iso kiltti jätti
10. Omituiset asiat, joita Dahlin kirjoissa syödään. Toisin kuin Viisikoissa, Dahlin kirjojen ruokailuhetket eivät varsinaisesti herätä lukijan ruokahalua.
Lue: Iso kiltti jätti, Ilmarin ihmelääke, Elukat
***
Elukat: Roald Dahl 1983 / kuv. Quentin Blake / suom. Tuomas Nevanlinna / Art House 2017
Ilmarin ihmelääke: Roald Dahl 1981 / kuv. Quentin Blake / suom. Asser Korhonen ja Antti Mäkinen / Art House 2016
Iso kiltti jätti: Roald Dahl 1982 / kuv. Quentin Blake / suom. Tuomas Nevanlinna / Art House 2016
Jali ja suklaatehdas: Roald Dahl 1964 / kuv. Quentin Blake / Aila Nissisen suomennoksesta muokannut Peikko Pitkänen / Otava 2009
Kuka pelkää noitia: Roald Dahl 1983 / kuv. Quentin Blake / suom. Sami Parkkinen / Art House 2016
Matilda: Roald Dahl 1988 / kuv. Quentin Blake / suom. Eeva Heikkinen / WSOY 2018
Suunnattoman suuri krokotiili: Roald Dahl 1978 / kuv. Quentin Blake / suom. Panu Pekkanen / WSOY 2006
Kommentit
Lähetä kommentti
Täällä voit kommentoida! :)