Mestarietsivä Peppunen: Jos etsivän virkaa toimittaa puhuva takapuoli, onko kyseessä hitti vai huti?
Yksi tämän syksyn hämmentävimmistä lastenkirjauutuuksista on japanilaista alkuperää oleva Mestarietsivä Peppunen. En tiedä, onko tämän alakoululaisille suunnatun dekkarin konsepti yksinkertaisesti nerokas vai iljettävä, mutta ainakin siinä yhdistyvät kaksi useimpien lasten rakastamaa asiaa: arvoitukset ja pierut.
Peppunen, jolla on siis pään tilalla iso takapuoli, ratkaisee kirjassa kaksi mysteeriä yhdessä Brown-nimisen apulaisensa kanssa. Arvoitusten parasta antia on ehdottomasti se, että lapset pääsevät kokeilemaan omia etsivän taitojaan yhdessä Peppusen ja Brownin kanssa.
Ensimmäisessä tarinassa (Rouva Purppuran tapaus) lukija saa muun muassa ratkaista salaperäisen koodin, selvittää tiensä bataattipeltosokkelosta maaliin, tulkita sana-arvoitusta ja etsiä peppuja. Toisessa tarinassa (Kuka varasti vanukkaan?) autetaan lasta päättelemään mitä on tapahtunut opettamalla kolme tärkeää päättelykeinoa: muistaminen, tutkiminen ja tulkitseminen.
Kirjan tehtävät kehittävät lasten kognitiivisia taitoja kuten esimerkiksi loogista päättelykykyä ja ongelmanratkaisua. Jos ei anna sen kummallisuuden häiritä, että päähenkilönä on pylly, joka ratkoo rikoksia muun muassa pieraisemalla, voi Mestarietsivä Peppunen hyvinkin olla hitti!
Kirja: Mestarietsivä Peppunen
Teksti: Yoko Tanaka
Kuvitus: Masahide Fukasawa
Suomennos: Mayu Saaritsa
Kustantaja: Nemo 2018 (alkuperäisteos 2015)
Tykkään mestari etsivä peppusesta
VastaaPoistaEn ihmettele!
Poista