Pojatkin saivat omansa: Rohkeiden poikien kirja

Kirja saatu arvioitavaksi blogia varten.
Kun kuulin, että nyt myös pojille on kirjoitettu oma kirja Iltasatuja kapinallisille tytöille -hengen mukaisesti, olin sekä ilahtunut että rehellisesti sanottuna vähän ärsyyntynyt. Miksikö ärsyyntynyt? Varmaan siksi, että aika lailla kaikki koulussa lukemani historiankirjat ovat olleet "rohkeiden poikien kirjoja". Tyttöjen ääni on alkanut kuulua vasta viime aikoina. Vasta nyt, 2010-luvulla, maailma on kunnolla herännyt kertomaan niistä lukuisista rohkeista ja älykkäistä tytöistä ja naisista, joita on aina ollut olemassa.
Ja kun tytöistä julkaistiin lyhyen ajan sisällä useampi kirja, alkoi sieltä täältä kuulua soraääniä: entä pojat! Koska pojat saavat oman kirjansa?
Pojilla on aina ollut omat kirjansa, on mieleni tehnyt vastata. 
Mutta kuten sanoin, olin toisaalta myös ilahtunut. No miksikö ilahtunut? Siksi, että tunnen ihania pieniä poikia, rohkeita ja omanlaisiaan, joille on tärkeää lukea tarinoita sellaisista pojista ja miehistä, jotka eivät ole historiankirjoista tuttuja valloittajia, sotasankareita, diktaattoreita tai hallitsijoita. Ben Brooksin kirjoittamassa kokoelmassa on sekä tuttuja että tuntemattomia miehiä, jotka ovat päässeet kirjaan mukaan olemalla myötätuntoisia ja uskomalla itseensä. Historian julmuuksien ja tämän päivän donaldtrumpien keskellä on tärkeää tuoda esille myös toisenlaisia tarinoita. 
John Lennon ja Yoko Ono Quinton Winterin kuvittamina.
Rohkeiden poikien kirjassa kerrotaan monesta tärkeästä aiheesta. Esitellään miehiä, jotka ovat ylittäneet esteitä: korjanneet sukupuoltaan, rikkoneet ennakkoluuloja, voittaneet rasismin, selättäneet vammautumisen, luoneet uutta, tehneet hyvää ja puolustaneet heikompiaan. Inspiroineet omalla esimerkillään. 
Brooksin kirjassa on yli sata mielenkiintoista tositarinaa, joukossa esimerkiksi Alan Turing, Barack Obama, Daniel Radcliffe, John Lennon, Ludwig van Beethoven, Mahatma Gandhi, Ralph Lauren, Roald Dahl ja Stephen Hawking.
Uskon vakaasti, että Iltasatuja kapinallisille tytöille -kirjasta alkanut erilaisten tositarinoiden buumi tekee hyvää sekä aikuis- että lapsilukijoille. Opettajat saavat loistavaa materiaalia historiantunneille, kun suuria asiakokonaisuuksia voidaan elävöittää tällaisten kirjojen tarjoamilla henkilökuvilla. Eikä sillä loppujen lopuksi ole väliä, kerrotaanko meille rohkeista pojista, rohkeista tytöistä vai rohkeista muunsukupuolisista. Kunhan vain kerrotaan.
***
KirjaRohkeiden poikien kirja – Tositarinoita hämmästyttävistä pojista, jotka muuttivat maailmaa
Alkuperäisteos: Stories for Boys Who Dare to be Different 
Teksti: Ben Brooks
Suomennos: Mika Oksanen
Kuvitus: Quinton Winter
Kustantaja: Readme.fi 2018 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Viikon kirja: Mio, poikani Mio

Vieläkö 1880-luvun Pikku Heidi kiinnostaa?

Viikon kirja: Ronja ryövärintytär